Многумина тврдат дека се подобро дури и од стандардните полнети пиперки
Кога доаѓаат летните денови, полнетите пиперки се број еден на трпезата. Се подготвуваат на различни начини, а повеќето ги полнат со месо.
Овој рецепт е совршен за сите оние кои не се толку искусни во кујната но и за оние кои немаат толку време.
Состојки:
Десет пиперки
400 гр мелено месо
50 гр ориз
еден домат
еден морков
500 мл сок од домати
еден кромид
сол, бибер
Подготовка:
Кромидот ситно се сечка, морковот се ренда, се соединуваат со меленото месо и оризот, па се додаваат зачините. Сè убаво се меша, а најдобро е смесата да ја измешате со раце за да се соединат добро сите состојки.
Пиперките исчистете ги и исечете им ги капачињата, па наполнете ги со подготвената смеса од месо. Направете капаци од доматите и затворете ги полнетите пиперки.
Во садот за печење сипете масло и сок од домати, наредете ги пиперките, а потоа додајте вода колку што е потребно за да ги натопите пиперките.
Садот се покрива со фолија и се става во рерна загреана на 200 степени да се зготват, односно испечат. По 45 минути извадете ја фолијата и оставете ги пиперките да се печат уште половина час. Доколку е потребно, намалете ја температурата на рерната.