среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Здравствени придобивки од јадењето вишни

Здравствени придобивки од јадењето вишни

Најмалку 200 грама вишни на ден што ќе ги јадете на празен стомак е одлична превенција од многу болести. Ова овошје е исклучително хранливо и полно со растителни влакна, витамини и минерали.

Вишните содржат антиоксиданти и фитохемикалии кои можат да му помогнат на организмот да го намали ризикот од целиот спектар на болести.

1. Антиоксидансите штитат од слободните радикали

Вишните се полни со антоцијанини, супстанца што им дава на црешите карактеристична темно црвена боја. Антиоксидансите помагаат во заштитата на клетките од слободните радикали.

2. Фитохемикалиите ја намалуваат болката

Тие го штитат телото од потенцијално воспаление и можат да помогнат да се намали болката при артритис.

Само една чаша сок од вишна на ден може да ја ублажи болката во зглобовите, особено ако е последица на гихт, бидејќи активните состојки од ова овошје ја намалуваат количината на урична киселина што е причина за проблемот.

3. Влакна како превенција од рак

Вишните помагаат да се намали ризикот од заболување од карцином на дебело црево, имаат корисен ефект врз слабеењето, придонесуваат за чувство на ситост и го намалуваат растот на шеќерот во крвта.

4. Витамин Ц и калиум ги штитат срцето и крвните садови

Вишните се одличен извор на витамин Ц и калиум. Витаминот Ц е важен за синтезата на колаген и за метаболизмот на масните киселини.

Калиумот може да го намали ризикот од висок крвен притисок и мозочен удар, а вишните имаат повеќе од јагоди или јаболка. Исто така, црешите ги штитат срцето и крвните садови, а особено се добри за капиларите.