Вкусно и хранливо, какаото освен што може да влијае на намалувањето на крвниот притисок и зајакнување на крвните садови, може и да го намали „лошиот“ холестетол (LDL), а го зголемува нивото на добриот (HDL).
За тоа се заслужни флавоноидите кои ги содржи какаото во изобилство, а кои истовремено се значајни и за намалување на факторите за ризик од дијабетес.
Какото би требало да се пие топло. Помешајте шолја млеко, две лажици какао во прав, една лажица мед, една лажица екстракт од ванила и прстофат сол.
Мешајте на тивок оган додека напитокот да стане пенлив. Доколку млекото не е во вашата листа на препорачани намирници, избегнете го и истиот рецепт направете го без млеко, само со вода, или користете замени за млекото, како што се млекото од ориз, бадем и слично.