Ова се случува поради ензимите кои се во неговиот состав.
Иритацијата е предизвикана од комбинација на ензими во ананасот наречени бромелаин, кои ги разградуваат протеините и во суштина ги напаѓаат јазикот, образите и усните при контакт. Но, кога ќе го џвакате и голтате, плунката и желудочната киселина го преземаат.
Значи, ако ве боли устата по јадење суров ананас, не сте сами – тоа им се случува речиси на сите. Добрата вест е дека вашиот јазик ги регенерира тие протеини и амино киселини, така што нема да трае долго.
Не е тајна дека овошјето и зеленчукот содржат ензими кои ги разградуваат протеините, мастите и јаглехидратите. Ова е една од многуте причини зошто тие се толку добри за нашето здравје. Некои видови храна, сепак, содржат повисоки од просечните количини на ензимот, вклучувајќи папаја, киви, грозје, смокви, авокадо, урми, банани и манго.
Ова е причината зошто лимоните, ананасот и другите цитрони се користат како маринади и омекнувачи за месо. Ако се прашувате зошто овој феномен не се случува кога го готвите овошјето или го додавате во десерти од ананас? Греење, печење, пржење – сите овие методи предизвикуваат хемиска реакција која ги елиминира ензимите и ни останува само слатко овошје.