Иако сенфот не спаѓа во самиот врв на природните лекови, неговите лековити својства секако не се за потценување.
Поради исклучителните лековити својства на црниот синап, која е основа на овој популарен намаз, често се препорачува употреба на сенф за медицински цели.
Домашниот сенф, подготвен од природни состојки, без употреба на вештачки бои, вкусови и конзерванси, е делотворен како и самата салата. Има силно антибактериско дејство, лут вкус, па затоа се користи како додаток на солени јадења.
Богат е со фосфор, магнезиум, железо, селен, натриум, витамин А и протеини. Покрај исхраната, сенфот е лесно достапна храна која може да ни помогне при некои болести и тегоби.
За време на сезоните на грип и настинки, често стануваме рапави. Тогаш еден едноставен природен рецепт може да ни донесе олеснување: сенф, сок од половина лимон, лажичка сол, лажичка мед. Сè се вари во половина шолја вода околу 10 минути и кога ќе се олади се гаргара со голтка-две додека не се потроши.
Кога не болат мускулите после тренинг, можеме да ги намачкаме со сенф, бидејќи е одличен за опуштање на мускулите. За овие цели, можете да направите и купка од сенф, лажички морска сол и топла вода. Слична купка, во помала количина, е одлична за опуштање и одмор на уморни нозе и стопала. Не треба да го игнорираме растечкиот број на студии кои укажуваат на антиканцерогените ефекти на сенфот, особено на малигните заболувања на дигестивниот тракт. Секако, за сето тоа е заслужна црниот синап.
Исто така, треба да се напомене дека сенфот е соодветен додаток на оброците во исхраната, бидејќи 100 грама сенф содржи само околу 75 kcal. Сепак, со ова ширење не треба да се претера поради високата содржина на натриум, бидејќи може да предизвика нарушувања на крвниот притисок.
Како се прави сенфот?
Бидејќи домашната храна е секогаш поздрава и побезбедна од купената во продавница, а сенфот навистина не е тежок за правење, ви пренесуваме докажан рецепт за правење домашен сенф без оцет. Вака приготвениот сенф можете да го чувате во фрижидер 6 месеци.
Еве како сами да направите домашен сенф:
Потребни ви се: 2/3 шолја семки од тилчец (бело или измешано со црно), 1 шолја сок од лимон, 1/3 млака вода, 1 лажичка сол, зачини по избор, а ние ви предлагаме мајчина душица, рузмарин и кари .
Измешајте сок од лимон со вода, натопете го сокот од лимон и оставете да отстои 3-4 дена. Тилчецот за тоа време ќе ја впие целата течност. После тоа, сомелете ја оваа смеса до саканата текстура и додадете сол и зачини.
Свежо направениот сенф се препорачува да се остави во фрижидер да отстои неколку дена, ќе биде повкусен, а во меѓувреме зелката ќе ја изгуби пикантноста.