недела, 10. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Зошто треба да чувате лимон во замрзнувач: Повеќекратната употреба на кората од лимон

Зошто треба да чувате лимон во замрзнувач: Повеќекратната употреба на кората од лимон

Како што сите знаеме, лимонот има повеќекратни здравствени придобивки поради витаминот Ц, кој придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем, му помага на телото да се бори против инфекциите и промовира губење на тежината. Содржи и супстанци кои помагаат во спречување на рак, го регулираат крвниот притисок, па дури се сметаат за индиректно корисни за менталното здравје, бидејќи помага против стрес и депресија. Најдобар начин да извлечете максимум од лимоните и нивната кора е да ги замрзнете, изрендате и консумирате.

Кора од лимон

Замрзнатите лимони имаат различен вкус од лимоните складирани на собна температура поради разликите во нивото на киселост. Замрзнувањето на лимонот ја намалува неговата киселост, која ќе се врати само кога овошјето ќе се одмрзне. Кората од лимон содржи 5 до 10 пати повеќе витамини од сокот од лимон, па затоа дефинитивно треба да се користи, а не само да се фрла. Замрзнатата кора има неверојатен вкус, само погрижете се добро да ги измиете лимоните пред да ги ставите во замрзнувач!

Кората од лимон дава уникатен освежителен вкус на храната и пијалоците. Има одличен вкус во салати, како главна состојка во сладоледот или како додаток на овој деликатес, а одлично оди дури и со шпагети. Важно е лимонот да биде целосно замрзнат пред да го нанесете на вашата храна, бидејќи замрзнатата кора има многу подобар вкус од обичната кора. Затоа се повеќе домаќинки го користат овој трик за готвење, па пробајте го сами!

Замрзнатата кора од лимон содржи есенцијални соединенија кои го зајакнуваат имунолошкиот систем, го нормализираат нивото на холестерол и според некои истражувања придонесуваат за спречување на развојот на канцерогени клетки. Богат е со хранливи материи како што се витамините А, Б6, Ц и Е, железо, цинк, калиум, влакна и протеини.

Како да замрзнете лимон

Бидејќи хранливите материи се присутни во кората од лимон, важно е правилно да се измие во проточна вода, а потоа да се дезинфицира со сода бикарбона или јаболков оцет. Повторно се мие со проточна вода и се става во замрзнувач преку ноќ.

Кога ќе се замрзнат, изрендајте ги лимоните во стаклена тегла и вратете ја теглата во замрзнувач, па користете ја по потреба: како прелив за салати, супи, сокови, дури и во домашни сосови.

Повеќекратна апликација

Според истражувањата, кората од лимон покажува голем потенцијал за отстранување на токсините од човечкото тело, а во некои земји како Индија се користи во исхраната на болните од рак.

Врз основа на нивната пракса, козметичарите се согласуваат дека кората од лимон е одличен пилинг кој не само што ја отстранува мртвата кожа, туку и ја снабдува со влага.