вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Рецепт кој сите го сакаат: Нутела торта готова за 20 минути

Рецепт кој сите го сакаат: Нутела торта готова за 20 минути

Фините кремасти десерти секако се слаба точка за многумина од нас, а оваа торта Нутела без печење е само една од тие слатки закуски.

Подлога:

240 гр мелени бисквити
150 мл млеко
160 гр путер или маргарин
95 гр шеќер
160 гр чоколадо за готвење

Крем:

380 гр крем сирење (на пр. АБЦ сирење)
60 гр шеќер во прав
760 мл слатка павлака
240 гр Нутела

Глазура:

200 мл слатка павлака
200 гр млечно чоколадо

Подготовка:

Прво, внатрешноста на калапот со димензии 25 × 25 сантиметри (или слични димензии) треба да биде покриена со проѕирна фолија. Ставете хартија за печење на дното на калапот.

Потоа треба да направите подлога. Истурете млеко во голема чинија, додадете исечен путер или маргарин и додадете шеќер. Мешајте да зоврие за да се стопат шеќерот и путерот.

Потоа додадете го изренданото чоколадо за готвење во тавата и промешајте на оган за да се стопи чоколадото. Тргнете го од оган. На крај, додадете мелени бисквити и измешајте сè добро за да добиете смеса.

Пренесете ја смесата во калап и добро притиснете и израмнете (можете да користите чаша, плех за торта или друг предмет). Ставете го калапот во фрижидер за да се зацврсти основата додека се прави кремот.

За кремот со миксер добро изматете го крем сирењето со шеќерот во прав. Во друг поголем сад изматете ја слатката павлака во цврст шлаг. Додадете го матеното сирење во шлаг и сè мешајте повторно со најмала брзина на миксер.

Поделете го добиениот крем на два еднакви делови. Ставете ја омекнатата Нутела (собна температура) во една половина и сè мешајте добро со миксер. Извадете ја основата од фрижидерот и намачкајте ја белата павлака на неа. Повлечете го на рабовите и порамнете го.

Нанесете темна крема над белиот крем. И внимателно повлечете го на рабовите и исправете се.

Тогаш треба да се направи глазура. Во сад, истурете ја слатката павлака и оставете да зоврие. Потоа тргнете ја тавата од оган, додадете го изренданото млечно чоколадо и промешајте за да се стопи чоколадото.

Внимателно истурете ја тортата со глазура и ставете ја во фрижидер да се излади пред да ја послужите, и по можност преку ноќ.