Се прави од бадеми кои ги има во изобилство во регионот, кора од портокал која исто така ја има и секако чоколадо. Интересно е што во овој колач не ставаме брашно, туку мелени бадеми. Покрај оваа темна верзија на тортата caprese, постои и жолта верзија со лимон.
Однадвор е крцкава, а внатре сочна, секој залак од колачот капресе дава уникатно совршен спој на сладост и горчина, а се уште се чувствуваат парчињата мелени бадеми. За да го почувствувате здивот на Капри, доволно е сами да направите торта, веруваме дека ќе се воодушевите од овој десерт.
Состојки:
150 гр мелени бадеми
125 гр шеќер во прав
3 јајца
125 гр путер
150 гр темно чоколадо
рендана кора од портокал
сол
шеќер во прав за посипување
по желба 2-3 лажици амарето (ликер)
Подготовка:
Чоколадото исечкајте го на коцки, ставете го во сад и врз чоколадото додајте путер, оставете го да се растопи на тивок оган. Потоа посебно изматете ги белките и жолчките. Во белките додадете половина од количината шеќер, изматете ги цврстите материи, остатокот од шеќерот додајте го во жолчките, како и ренданата кора од портокал и матете додека не се запени. Сега лесно ќе ги соединиме чоколадото и жолчките, додавајќи лажица по лажица, кога ќе биде готово, ги додаваме мелените бадеми, убаво соединете ја смесата, па повторно малку ги додаваме белките за да се соедини се и да се добие мазна смеса за колачот.
Во тркалезна тава ставете хартија за печење, истурете ја чоколадната смеса и печете половина час на 180С, се разбира во загреана рерна. Кога колачот малку ќе се олади, обилно посипете го со шеќер во прав. Послужете додека е уште топло, топка сладолед од ванила придонесува за совршенство.
Напомена: може да се додадат малку мелени лешници, може да се посипат и со горчливо какао.