Пилешкото никогаш не е лош избор, а можностите за негова подготовка се многубројни. Во денешниот рецепт, баба нуди посебен и интересен начин за совршен ручек со пилешко со прилози.
Состојки:
– половина од замрзнато пилешко месо
– 1 главица кромид
– 1 поголем компир
– 1 кафена лажичка лук во гранули
– Малку бибер
– 1 лажичка мелен црвен пипер
– 1 лажичка сув зачин
– лист магдонос (по избор)
– 1 јајце
Подготовка:
Замрзнатото месо изрендајте го на ренде. На истиот ренде изрендајте ги компирите, па исцедете ги. Изрендајте го и кромидот.
Во смесата додадете јајце, лук, бибер, мелена пиперка, зачин и јаглика. Потоа изедначете сè. Во тавата сипете масло и со раце обликувајте ги шницлите, па наредете ги во тавата.
Покријте ја тавата и пржете додека не порумени. Послужете додека е топло со пире од компири и супа.