За разлика од традиционалните брауни за кои се користат масло, путер и шеќер, за овој рецепт не е потребна ниту една од овие намирници.
Овие колачи не содржат глутен, шеќер, млечни масти или храна од животинско потекло. Тие се подготвуваат многу брзо и јадат уште побрзо.
Состојки:
270гр пире од сладок компир
115гр путер од бадем
65гр какао
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Во блендер, кратко изблендирајте го пирето од сладок компир, путер од бадем и какао додека не добиете соединета смеса. Ако немате путер од бадем, можете да ги користите и оние направени од кикирики или индиски ореви.
Истурете ја добиената смеса во мал плех обложен со хартија за печење и печете 12 до 15 минути, или додека не се испече целосно. Боцнете ја чистата чепкалка за заби во колачот, ако е чиста кога ќе ја извадите, колачињата се готови. Ако чепкалката за заби е влажна, печете ги брауниите уште малку.
Оставете да се излади целосно пред да сервирате.
Совет:
Ако не знаете како да подготвите пире од сладок компир: Излупете сладок компир, исечете го на помали коцки и ставете го во шерпа да се вари околу десет минути. Кога е сварен, исцедете и испасирајте ги компирите со вилушка.