вторник, 12. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Да се засладите! ПОСНА ПЕСОК ТОРТА КОЈА НЕ СЕ ПЕЧЕ!

Да се засладите! ПОСНА ПЕСОК ТОРТА КОЈА НЕ СЕ ПЕЧЕ!

Тортата е многу цврста, кремаста, вкусна и воопшто не остава впечаток дека е посна… Пробајте ја, нема да зажалите!

Состојки:

литар и половина кокосово млеко

шест кесички пудинг од ванила

500 гр шеќер

два маргарини

три кесички ванилин-шеќер

300 гр посни мелени бисквити

300 гр кокосово брашно

300 гр мелени ореви

80 гр чоколадо за готвење

лажица масло

Подготовка:

Во големо тенџере истурете литар кокосово млеко и ставете го да се вари. Во преостанатото млеко измешајте ги пудингот и шеќерот, додадете ги во тенџерето и варете непрекинато мешајќи додека смесата не почне да се згуснува. Тргнете од оган, веднаш додадете го маргаринот и мешајте додека не се растопи.

Добиената смеса поделете ја на три дела и малку изладете ја. Во првиот дел додадете кесичка ванилин-шеќер и мелени бисквити и убаво измешајте. Во вториот дел измешајте кесичка ванилин-шеќер и кокосово брашно. Во третиот дел додадете го преостанатиот ванилин-шеќер и мелените ореви и сето тоа убаво измешајте го.

Во тркалезен калап за торта прво истурете ја смесата од бисквити, па смесата од кокос и на крај смесата со ореви. Чоколадото растопете го на пареа со лажица масло, прелијте го колачот со глазурата, па ставете го во фрижидер да се излади и стегне.

Уживајте!