Незамисливо е да се подготвува храна без сол затоа што таа всушност дава вкус, но експертите велат дека во денешно време луѓето користат големи количини кои никогаш не можат да бидат добри за здравјето. Иако е потребно, тие велат дека треба да обрнете внимание на дневниот внес.
Прекумерната употреба на овој зачин може да доведе до разни здравствени проблеми, па затоа Светската здравствена организација (СЗО) наведува пет грама како препорачана дневна доза.
Тие ве предупредуваат да обрнувате поголемо внимание со која храна јадете – тоа е главната состојка во многу индустриски јадења.
Може да го намалите внесувањето со избирање храна што содржи 1,4 g сол на 100 g храна, конзумирање свежо овошје и зеленчук со секој оброк, конзумирање млечни производи кои имаат мала содржина на натриум како што се свежо сирење и јогурт.
И, избегнувајте јадење на преработена храна, како што се производи од суво месо и, се разбира, брза храна и закуски.