Затоа за вас го подготвивме овој едноставен и вкусен рецепт кој можете да го направите доколку сте нетолерантни на глутен и лактоза, но и ако не сте!
Бидејќи вкусот на оваа торта, во комбинација со овошјето, е феноменален!
Состојки:
100 гр бадемово брашно
100 гр овесна каша
прстофат сол
лажичка сода бикарбона
лажица кокос шеќер
200гр темно органско чоколадо за готвење
120 мл маслиново масло
две јајца
60 мл мед
една зрела банана
10гр путер од кикирики за да се подмачка тавата
За декорација (по избор): малини, јагоди, листови од нане, стопено чоколадо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го плехот за печење со путер од кикирики. Во еден сад измешајте два вида брашно, сода бикарбона и кокосовиот шеќер. Растопете го чоколадото. Во друг сад измешајте ги маслиновото масло, јајцата, медот и бананата, па додајте ја стопената чоколада. Додадете два вида брашно и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Се пече во рерна 25 минути на 180 степени. Проверете со стапче дали е доволно испечено. Оставете малку да се излади пред да го извадите од тавата. Изладената торта можете да ја декорирате со црвено овошје или со малку растопено чоколадо.