среда, 13. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Домашен ајвар по вкус на баба (РЕЦЕПТ)

Домашен ајвар по вкус на баба (РЕЦЕПТ)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Едноставeн а сепак толку вкусен …

Состојки:
5 кг Црвен пипер
300 мл масло
1-2 лажици оцет
лук по вкус
шеќер по вкус
сол по вкус

Подготовка:
Измијте ги пиперките, избришете ги со сува крпа, а потоа печете на рингла или на скара. Печете ги пиперките додека не поцрвенат и целосно омекнат. Кога пиперката ќе омекне, тргнете ја од огнот околу дршката и ставете ја во покриен сад што сте го ставиле во ќебе за да ја одржите температурата. Тука, пиперките се варат на пареа, а потоа лушпите полесно се отстрануваат. После тоа, излупете ги пиперките и стебленцата и семките и отстранете ги.

Ставете ги пиперките во цедалка над шерпата да се исцеди водата и оставете ги преку ноќ. Следниот ден, мелете ги пиперките во мелница за месо. Ставете лук во машината.

Истурете масло во поголем сад, добро загрејте и истурете ја смелената смеса. Оставете ги пиперките да го впијат маслото 20 минути, а потоа започнете со готвење. Гответе на тивок оган, мешајќи постојано. Полека додавајте повеќе масло доколку е потребно, но не да плови по површината, ајварот не смее да биде мрсен.

Ако пиперките ви се водени, ќе готвите подолго, а ако не, ќе завршите побрзо. Важно е кога ајварот ќе почне да врие, постојано мешајте за да не изгори наредните 2-3 часа.

Кон крајот на готвењето, додадете сол, шеќер и оцет. Секој што сака луто, треба да додаде лута пиперка 10 минути пред крајот на готвењето.

Измијте ги теглите, исушете ги и ставете ги во рерна на 100 степени околу половина час пред крајот на готвењето на ајварот.

Извадете ги теглите и истурете го врелиот ајвар во теглата и веднаш затворете со метален капак .

Распоредете ги теглите во поголем сад покриен со ќебе.

Следниот ден, кога теглите ќе се оладат, ставете го готовиот ајвар на темно и суво место до употреба.