Ако им го спремите на домашните овој рецепт, верувајте дека ќе го снема додека се свртите?
Состојки:
500 мл млеко
100 грама шеќер
60 грама чоколадо (мин. 50% какао)
прстофат сол
3 лажици брашно од скроб
1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
Измешајте поголем дел од млекото, приближно 400 мл, со шеќер и исецкано чоколадо, додадете прстофат сол, а потоа ставете ги на тивок оган и мешајте додека чоколадото не се раствори.
Во мала чинија измешајте го брашното од скроб со остатокот од млекото. Исмешајте убаво, без да ви останат грутки.
Истурете во чоколадната мешавина, а потоа гответе на тивок оган и промешувајте.
Кога смесата ќе почне да се згуснува, намалете ја топлината до крај и гответе ја уште една минута со постојано мешање.
Тргнете ја од ринглата, додадете го екстрактот од ванила и истурете во подготвените тањирчиња.
Покријте ги со проѕирна фолија, и оставете ги на собна температура.
Потоа ставете ги во фрижидер најмалку три часа.
Послужете ги ладни!