Се сеќавате на уникатниот вкус на гибаницата од кујната на вашата баба? Сега можете да ја направите и вие.
Еве што ви е потребно:
1 килограм кора за гибаница
пет лажици кајмак
1 килограм бело младо сирење
5 јајца
три до четири лажици масло
2 чаши млеко
1 павлака
Рецепт:
Скршете пет јајца во сад, додајте пет лажици кајмак, издробени парчиња сирење, три лажици масло, две шолји млеко и павлака по желба. Сол по вкус.
Во голема и длабока тава ставете ги корите за гибаница и филувајте ги со претходно подготвената смеса, ред кори, па ред фил додека не ги потрошите сите кори и филот.
Тестото мора да биде густо, па затоа треба да најдете длабока тава. Задната кора премачкајте ја со жолчка, прободете ја со вилушка и ставете ја во рерна да се пече на 250 степени. Печете околу 1 час.
По желба во филот можете да ставите спанаќ, блитва, пржен праз…