Еден од омилените колачи од уште од порано секако е старомодниот колач со вишни. Нашите предци уживале, а кујната на баба често била исполнета со тој неодолив, препознатлив мирис.
Нема да ви треба многу труд во кујната за да го подготвите, а има многу мали шанси да не успее.
Она на што треба да внимавате е прво да ги изматите белките одвоено од жолчките и полека да го следите процесот на подготовка.
Состојки:
5 јајца
300 гр шеќер
2 dl јогурт
1,5 dl масло
270 гр брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
400 – 500 гр цреши
шеќер во прав за посипување на колачот
ванилин шеќер
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките. Белките се матат со миксер додека не се стегнат, па постепено се додава шеќерот и се мати уште малку. Додадете ги жолчките и полека измешајте ги со шпатула.
Постепено додавајте ги останатите состојки (јогуртот, маслото, брашното и прашокот за пециво) и полека соединете ги со белките. Кога тестото ќе стане хомогено, истурете го во намрсена и набрашнета тава. Врз тестото ставете ги црешите и потопете ги во тестото малку, не премногу.
Тортата ставете ја во рерна загреана на 200 степени да се пече. Намалете ја температурата на 180 степени. Печете го колачот околу 40 минути. Изладениот колач посипете го со шеќер во прав, измешан со ванилин шеќер, а потоа исечете го на коцки.