Сокот од целер е еден од главните пијалоци кои ги препорачуваат нутриционистите поради бројните придобивки, како што е зајакнување на имунитетот.
Кога станува збор за исхраната, нутриционистите истакнуваат дека најдобро би било да изберете намирници кои позитивно влијаат на вашиот организам. Една од нив е дефинитивно целерот, кој може да се користи за различни намени.
И додека некои луѓе сакаат да го грицкаат во свежа форма, на други можеби сепак сакаат повеќе ќе им одговара да направат сок, особено кога ќе дознаете какви придобивки можете да имате од него.
Нутриционистката Наташа Ѓукиќ издвои само некои од нив:
Богат е со антиоксиданси
Го хидрира телото
Богат е со растителни влакна
Нискокалоричен е
Содржи витамини К и Ц, калиум и фолати
Го зајакнува имунитетот
Го намалува холестеролот и високиот крвен притисок
Иако нема сомнеж дека секој целер ќе ви помогне да го подобрите вашето здравје, постојат одредени упатства како да го искористите целиот негов потенцијал:
– Изберете целер со исправено стебло.
– Колку е потемна бојата, толку е посилен вкусот.
– Свежо сечканиот целер многу подобро ги задржува хранливите материи отколку ако го исечете и оставите неколку часа.
– Попарете го за да ги задржи сите хранливи материи.