Доколку сакате да пробате нешто поразлично и да ги изненадите вашите најблиски, имаме одличен рецепт за вас. Пробајте ја јапонската торта со пудинг на која ретко кој може да ѝ одолее.
Состојки за кората: 200 гр брашно, 25 гр мелени бадеми, 70 гр шеќер во прав, 2 гр сол, 120 гр несолен путер, 1 јајце, неколку капки екстракт од ванила.
Состојки за филот: 100 гр крем сирење, 40 гр шеќер, 2 јајца, 130 гр млеко, 120 гр павлака, неколку зрна ванила.
Состојки за карамела глазура: 80 гр павлака, 5 гр мед, 10 гр ладна вода, 2 гр желатин, 45 гр шеќер.
Подготовка:
Во сад убаво измешајте ги брашното, мелените бадеми, шеќерот во прав и солта.
Извадете ги семките од мешунката од ванила. Путерот се сече на коцки и се додава во смесата со зрната ванила. Повторно добро измешајте.
Одвојте ги белките и жолчките, па изматете ги белките, вратете ги во садот со жолчките, па изматете се. Додадете во смесата и соединете сè.
Погледнете подолу за подетална подготовка: