среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Комплетно мени за Велики Петок: Супа, главно јадење, салата и колач кои се спремаат за час – сите посни! (РЕЦЕПТ)

Комплетно мени за Велики Петок: Супа, главно јадење, салата и колач кои се спремаат за час – сите посни! (РЕЦЕПТ)

Традиционално се пости пред Велигден на Велики петок, а на трпезата најмногу има риба, супа од домати и компир салата со пита од јаболка.

Доколку ви здодеаа овие стари рецепти и сакате да пробате нешто друго освен риба на скара, пробајте ги овие едноставни јадења кои нема да одземат многу време и ќе можете да уживате во украсувањето на велигденските јајца.

Искористете ја пролетта и тоа што на пазарите имаме многу зеленчук, освен што е лесен за подготовка, одлично е и за здравјето.

Посна супа од зеленчук

Состојки:
2 главици кромид
1/2 праз
1/2 пашканата
2 компири
1 морков
2 чешниња лук
1 лажица масло
така
билни зачин
бибер

Подготовка:
Кромидот се сечка и се пржи на масло додека не порумени, па се додава сечканиот зеленчук: празот, пашканатот, компирот и морковот. Истурете вода додека не се растопи и додадете зачини. Кога зеленчукот ќе се стави во блендерот, измешајте го до саканата густина.

Витаминска салата

Состојки:
млад кромид
зелена салата
морков
ротквици
Црвена пиперка

Подготовка:
Исечкајте го младиот кромид, и белиот и зелениот дел, па изрендајте два поголеми моркови и цел куп ротквици. Пиперката исечкајте ја на кришки и сето тоа измешајте ја во зелената салата која претходно добро сте ја измиле и исечкале на помали парчиња. Направете прелив од маслиново масло, оцет, сол и бибер и прелијте во салатата.

Посни сарми од зелка

Состојки:
Главица кромид
4 лажици масло
1 лажица сечкана пиперка
30 листови зелка
300 гр ориз
2 лажици печен сусам
Чен лук
Лажичка сол
Бибер по желба

Подготовка:
Пропржете го ситно исечканиот кромид и кога ќе порумени додадете ја искршената пиперка. Потоа измијте го оризот и прелијте го со две чаши вода. Гответе додека оризот не ја впие целата вода. Потоа додадете зачини, сусам и ситно сечкан лук. Ставете го филот и извртете ја сармата во листовите зелка кои претходно сте ги прелиле прво со топла, а потоа ладна вода. Потоа сите сарми наредете ги во шерпа и прелијте ги со вода. Гответе околу половина час. Наместо сусам, можете да користите мелени ореви, семки од сончоглед, кикирики…

Посен колач

Состојки:
чаша шеќер
3 чаши брашно
кесичка прашок за пециво
½ чаши масло
Чаша и пол вода
3 лажици џем од кајсии
чоколадна глазура

Подготовка:
Додека рерната се загрева на 200 степени, измешајте ги сите состојки во еден сад со процесор за храна или лажица. Намачкајте ја тавата со масло и посипете ја со брашно или презла. Истурете во плех и печете околу 20 минути. Кога ќе се испече колачот, премачкајте го со џем, а можете да посипете со мелени ореви или по желба растопено чоколадо.