Кромидот и зачините му даваат добар вкус на ова јадење
Состојки:
2 главици кромид
100 мл масло
1 лажица сув зачин
малку сол
половина лажичка бибер
лажица сушен магдонос
босилек или друг зачин по желба
200 мл неутрална павлака
100 гр било кое тврдо сирење
100 мл вода
Подготовка:
Загрејте го маслото, а потоа додајте го изренданиот кромид. Се динста на тивок оган и се додава малку сол за да се исцеди водата. Кога течноста ќе испари додадете малку вода и почекајте уште еднаш да испари. Кога кромидот ќе порумени, вклучете ја рерната на 200 степени.
Излупете го и исечете го на тенки кришки. Во подмачкан огноотпорен сад ставете половина од кромидот, наредете слој од компири, косо, еден на половина од друг. Одозгора ставете го остатокот од кромидот и уште еден слој компири.
Измешајте неутрална павлака, зачини, рендано сирење и вода и прелијте ги со компирите.
Покријте со фолија, печете околу еден час, на крајот извадете ја фолијата за компирите убаво да се запечат однадвор и да останат кремасти одвнатре.