Можеби никогаш не сте слушнале за мед од тиква, но оваа вкусна храна е толку здрава за телото, што би ја јаделе секој ден.
Поради високата содржина на витамини и каротин, овој мед го зајакнува имунитетот.
Благодарение на својот благ лаксатив и диуретик ефект, е одличен избор за хронични проблеми со запек и разни болести на дебелото црево.
Но листата на неговите позитивни ефекти врз организмот не завршува тука.
Тој е особено ефективен во лачењето на жолчката и црниот дроб и бубрезите, но и добар избор за луѓе со висок холестерол.
Се смета за природен лек за уринарниот тракт.
Како да се направи мед од тиква?
Исечете го врвот на зрелата тиква и извадете ги семињата и растителните влакна.
Во дупката која сте ја направиле, сипете мед или кафеав шеќер и покријте ја со исечениот врв на тиквата.
Оставете го десет дена на ладно место.
Во овој период, шеќерот во тиквата ќе се стопи.
Најдобро е медот да го чувате во фрижидер во чиста стаклена тегла со капак, не повеќе од еден месец.
Со цел да се зачува подолго, може да се вари додека не стане густо, но во овој случај ќе загуби дел од корисните состојки.
Можете да јадете од него по две до три лажици дневно или да го користите за во чај.