Колку е потопло надвор, толку повеќе не интересираат овошни задоволства.
А што е со брзата торта од јагоди што само ќе ги собори вашите домашни од нивните нозе.
Со додавање на сирење маскарпоне, бисквити и шлаг го добивате десертот од соништата.
Пробајте го и нема да зажалите!
Состојки:
300 гр јагоди
150 гр мелени бисквити
100 гр стопен путер
4 супени лажици густин
4 лажици шеќер
250 гр сирење маскарпоне
рендано сирење 150 гр
4 лажици шеќер во прав
200 гр шлаг
Подготовка:
На 150 гр мелени бисквити додадете 100 гр растопен путер и измешајте. Во друг сад измешајте 4 лажици густин и 4 лажици вода.
Во тенџере се ставаат 300 гр јагоди или друго овошје, се додаваат 5 лажици вода и се чека да зоврие со мешање.
Додадете згуснувач и мешајте додека не се стегне. Стави на страна.
Во сад измешајте 250 гр сирење маскарпоне, 150 гр рендано сирење и 4 лажици шеќер во прав – измешајте со миксер.
Во друг сад изматете 200 мл шлаг во цврст снег. Соединете го кремот и добро измешајте со лажица и наполнете ги чашите: слој бисквити – слој шлаг – слој јагоди.
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка: