Засладете ги вашите непца со овој прекрасен десерт кој се подготвува брзо и лесно, а ќе ги воодушеви сите членови на вашето семејство и гости.
Состојки:
170 гр темно чоколадо
1/2 чаша путер
1 чаша шеќер
2 јајца
2 жолчки
1/3 чаша брашно
прстофат сол
1 лажичка екстракт од ванила
дополнително: путер и брашно за подготовка на калапите
овошје, сладолед или шлаг за декорација по желба
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени и подгответе ги калапите за печење (идеални се калапите за мафини или суфле).
Чоколадото и путерот растопете ги во сад поставен над тенџере со зовриена вода.
Додадете го шеќерот и добро измешајте. Додадете ги јајцата и жолчките и сè добро измешајте.
Додадете го брашното, солта и екстрактот од ванила и сè повторно добро измешајте. Калапот за печење намачкајте го со путер и посипете го со брашно. Истурете ја смесата во подготвениот калап до половина.
Во секој калап ставете по една коцка чоколадо. Потоа со смесата прелијте ја чоколадната коцка.
Печете 12-15 минути. Извадете од рерна и оставете малку да се излади. Превртете го калапот на чинија и посипете какао или шеќер во прав врз лава колачот. Послужете топло со сладолед, шлаг или свежо овошје.
Уживајте!