Кикириките не само што промовираат губење на тежината, туку имаат и голем број други корисни својства. Се повеќе се користат за подобрување на нашето здравје. Какви други придобивки може да донесе овој орев?
Зајакнување на срцето
Срцевите заболувања се водечка причина за прерана смрт. По научните истражувања, заклучено е дека кикириките, како и другите видови јаткасти плодови, позитивно влијаат на здравјето на крвните садови и срцето. Ако човек консумира кикирики 5 пати неделно, се намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и онкопатологија. Во Ајова, САД, беше спроведена студија која покажа дека луѓето кои јадат кикирики 4 пати неделно значително ја намалуваат можноста за исхемија – 37%. Секоја дополнителна порција го зголемува овој процент за уште 8 поени.
Ова е можно поради неверојатниот хемиски состав на гравот. Тие вклучуваат никотинска киселина, магнезиум, антиоксиданси, бакар итн. Со нивна помош се формира силна заштита за срцето и другите делови од телото.
Ефектот врз мозокот
Благодарение на флавоноидите кои се наоѓаат во јаткастите плодови, протокот на крв во мозокот се подобрува за една третина. Благодарение на ова, можете да се заштитите од сите видови мозочни удари и други нарушувања.
Намалување на холестеролот
Главниот непријател на холестеролот се фитостеролите кои ги има и во кикириките. Научниците тврдат дека растителните стероли го ослободуваат телото само од „лошиот“ холестерол. За да се потврди овој факт, за студијата беа избрани жени во постменопауза со високо ниво на холестерол. Тие јаделе кикирики неколку недели, по што се покажало дека нивото на холестерол значително им паднало. Ова е уште еден позитивен ефект на кикиритките врз здравјето на жените.
Превенција на камен во жолчката
Статистиката покажува дека скоро 25% од возрасната популација на планетата има нарушувања на жолчното кесе. Научниците спроведоа неколку експерименти, како резултат на кои се покажа дека јадењето кикирики го намалува ризикот од добивање на оваа болест за 4 пати. И ова се однесува и на мажите и на жените. Овој факт е објаснет сосема едноставно. Камењата во жолчката се чист холестерол, а кикириките го намалуваат нивото на холестерол во телото.
Антиканцероген ефект
Веќе 10 години, научниците од Тајван спроведуваат истражување обидувајќи се да откријат врска помеѓу кикиритките и ракот на дебелото црево. Експериментот беше повеќе од обемен – во него учествуваа околу 24 илјади жени и мажи во приближно еднаков број. Резултатот од експериментот покажа дека ако се јадат најмалку 2 порции кикирики неделно, ризикот од рак на дебелото црево се намалува за 58% кај жените и 27% кај мажите.
Алцхајмерова болест
Во Чикаго е спроведена студија во која учествувале 3.000 луѓе на возраст над 65 години, како резултат на што е утврдено дека во присуство на дневна доза на ниацин (20 mg), веројатноста за развој на Алцхајмерова болест е намалена за 70 %. Но, кикириките се најлесниот начин да се добие норма на витамин – само треба да изедете грст од овие јаткасти плодови.