Доколку сакате да направите нешто слатко, но не сакате да поминувате многу време во кујната на овие високи температури, имаме одличен предлог за вас.
Тортата со чоколадо и џем се подготвува брзо, а вкусот е феноменален.
Ниту почетниците нема да имаат проблем, бидејќи подготовката е многу едноставна.
Проверете и уверете се самите!
Состојки:
3 јајца
3 лажици шеќер
10 гр ванилин шеќер
100 гр стопено чоколадо
100 мл масло
100 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
рендана кора од лимон
5 лажици џем (по избор)
За облогата:
4 лажици џем
100 гр чоколадо
2 лажици масло
2 лажици млеко
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќер и ванила. Додадете џем, масло, чоколадо, брашно, прашок за пециво и кора од лимон. Соединете и истурете во тавче.
Се пече на 200 степени околу 20 минути. Оставете малку да се излади, околу 10 минути, па премачкајте со џем, а потоа прелијте го со чоколадото кое сте го стопиле со маслото и млекото.