среда, 13. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Посна, воздушеста и мека со денови: Штрудла со чај по стар рецепт која не одзема многу време

Посна, воздушеста и мека со денови: Штрудла со чај по стар рецепт која не одзема многу време

Штрудлата важи за една од потешките колачи што не се решаваат многумина да ја направат, меѓутоа, доколку се одлучите за рецепт кој вклучува чај, успехот е загарантиран.

Штрудлата со чај ќе биде успешна за сите, дури и ако сте помалку вешти во кујната, а членовите на вашето семејство сигурно ќе побараат парче повеќе. Една од предностите е што ако стои неколку дена, ќе биде вкусна исто како штотуку да сте ја направиле.

Состојки:

1 кг брашно
5 чаши (3 dcl) масло
0,5л чај од камилица (или кој било друг)
6 лажици шеќер
1 коцка квасец
1 кесичка ванилин шеќер
малку сол
малку рендана кора од лимон

Подготовка:

Сварете го чајот и за тоа време оставете го квасецот во малку топла вода и лажичка шеќер, а потоа додадете ги брашното, маслото, шеќерот, кората од лимон, ванилиниот шеќер и млакиот процеден чај.

Замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час, а потоа поделете го на четири дела и расукајте го. Пополнете го секој дел посебно за да добиете четири штрудли и печете ги на 220 степени околу половина час.