среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Прекрасната торта Шварцвалд е хит десерт за секоја свечена пригода,рецепт со кој лесно ќе го направите овој омилен десерт на сите

Прекрасната торта Шварцвалд е хит десерт за секоја свечена пригода,рецепт со кој лесно ќе го направите овој омилен десерт на сите

Го сакате ова задоволство, но никогаш не сте го направиле затоа што мислевте дека е премногу комплицирано?Едноставен рецепт со кој ќе го направите овој омилен десерт.

Состојки:

130 гр путер

150 гр шеќер во прав

2 кесички ванилин шеќер

4 јајца

100 гр темно чоколадо

50 гр интегрално пченично брашно

½ кесичка прашок за пециво

50 гр. густин

50 гр. мелени бадеми

50 гр лебни трошки.

Прв фил: 680 гр компот од вишни,2 лажици шеќер,1 кесичка ванилин шеќер,4 лажици кисела павлака,40 гр. густин

Втор фил: 700 мл слатка павлака за шлаг, 2 кесички ванилин шеќер, 3 кесички шлаг

Подготовка:

За пандишпанот во сад се ставаат путерот,шеќерот и ванилиниот шеќер и се мешаат, се додаваат жолчките, чоколадото, брашното со прашокот за пециво и густинот.Направете снег од белки.Во смесата со жолчки измешајте мелени бадеми измешани со презла и снег од белка.Добиената смеса печете ја во калап за колачи 45 минути на 180°C.

За филот, исцедете ги црешите и загрејте го исцедениот сок, измешајте ги со шеќерот, ванилиниот шеќер, павлаката и густинот па сè ставете да зоврие. Додадете ги исцедените вишни и оставете го филот да се излади.Блендирајте ја слатката павлака, измешајте ги ванилиниот шеќер, шлагот и матете додека не добиете тврд шлаг. Изладениот пандишпан исечете го на три дела. Посипете ликер врз секое и покријте го со фил од вишни и шлаг. На тортата премачкајте го остатокот од кремот и украсете го со сечкано чоколадо и вишни.