Мусака е едно од јадењата што често се наоѓа на нашите трпези, а нејзини асоцијации се компири и месо, пролеани со млеко и јајца.
Сепак, ова традиционално јадење исто така може да биде варијација на темата, па затоа е полесен рецепт за топлите летни денови.
Совршената комбинација на зеленчук и сирење ќе биде вистинска магија за вашето чувство за вкус.
Состојки:
300гр модар патлиџан
300гр тиквици
300гр домат
1дл масло
400гр кашкавал исечен на листови
3 јајца
1 чаша павлака
1 лажица сол
по желба суви зачини
Подготовка:
Измијте ги модрите патлиџани и тиквички, извадете ги стебленцата и исечете ги на кругови или потенки надолжни парчиња заедно со кора. Солете ги во сад и оставете еден час да се ослободи течноста.
Свежите домати исечете ги на кругови. Подмачкајте го садот за печење со масло, а потоа наредете го модриот патлиџан, кој ќе го прелиете со лажичка масло, потоа доматот, а потоа и тиквичките. Покријте го со листови кашкавал.
Повторете го процесот додека има материјал и завршете ја мусаката со слој тиквички. Покријте ја тавата со фолија и ставете ја во рерна да се пече.
Печете во загреана рерна на 200 степени половина час.
Кон крајот на печењето извадете ја мусаката и прелијте ги изматените јајца, па одозгора наредете тенки лисја од кашкавал и оставете го да се пече додека не порумени.
Послужете го ова јадење со свежа салата од краставица.
Пријатно!