Spätzle е омилена паста со јајца која се јаде во кујните на Германија, Австрија, Швајцарија, Унгарија и Тирол. Тие се омилени во германската провинција Швабија и скијачкиот рај во Австрија – Форарлберг. И на Балканот се кријат зад името љеванци. Пробајте ги во вкусна комбинација со свинско месо и миризлив сос од печурки.
Состојки за шпецли со свинско месо и печурки:
4 свински стекови (врат, рифови…)
Шпецли:
200 гр брашно
2 јајца
1 дл минерална вода
сол
Сос од печурки:
250 гр печурки (лусички, печурки…)
1 чешне лук
1 гранче свежа мајчина душица
50 мл бело вино
100 мл павлака за шлаг (без шеќер)
маслиново масло
гранче свеж магдонос
сол, бибер
Подготовка:
1. Во тава загрејте го маслото. Зачинете ги котлетите со сол и бибер и печете ги во тавче околу три до четири минути од секоја страна додека не добијат убава кафена боја. Префрлете ги во чинија и покријте ги.
2. За сосот од печурки, добро исчеткајте ги за да се отстрани преостанатата земја (не ги мијте) и исечете ги на кришки. Загрејте ја тавата, додадете малку маслиново масло и додадете го сечканиот лук и мајчина душица. Кога ќе замириса, додадете ги печурките и продолжете да динстате уште 10 минути додека не омекнат и ја исцедат течноста. Месото вратете го во тавата, покријте го со вино и динстајте додека да испари алкохолот и да се намали течноста. Посолете и побиберете, па додадете го кремот и варете додека убаво да се соедини сосот и месото да биде готово.
3. За шпецлите, убаво се матат јајцата и се мешаат со брашното. Мешајте истурајќи вода, додека тестото не почне да се лизга од лажицата. Оставете десетина минути, а потоа втиснете низ сито во врела вода, а ако немате цедалка, тестото може да го изгребете со лажица со дрвена даска. Сосот посипете го со ситно сечканиот магдонос и послужете со тестенини.