среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Се подготвува за половина час,нема печење, а вкусот е сон: Рецепт за султанова сарма,колач што се топи во уста

Се подготвува за половина час,нема печење, а вкусот е сон: Рецепт за султанова сарма,колач што се топи во уста

Веднаш штом го подготвите,навалете,нема потреба да чекате ни половина час да отстои. Султанова слатка сарма или паша локум,како што е познат овој колач, е една од најпопуларните колачи во Европа. Можете да го пробате во познати слаткарници, но се чини дека ништо не е подобро од тоа кога ќе го направите сами.

Ако некогаш сте помислиле дека е комплицирано,верувајте дека не е. Ова кремасто задоволство се прави лесно и има незаборавен вкус.

При подготовката нема печење и не мора да стои за да омекнат корите. Веднаш штом ќе го завршите, побрзајте,бидејќи тоа е нешто што ги буди сите сетила.

Состојки:

1 литар млеко
150 гр шеќер
100 g густин
70 гр брашно
30 гр какао
200 гр кокос
50 гр путер
250 мл слатка павлака

Подготовка:

Измешајте го густинот, брашното,шеќерот, какаото, ванилиниот шеќер и 300 мл млеко. Остатокот од млекото ставете го да зоврие, а во меѓувреме во голем плех (од рерната) посипете ја целата кока кола и рамномерно распоредете ја.

Кога млекото ќе зоврие, зовријте ја изматената смеса и сè згответе во еднаква, мазна маса. Кога масата ќе се свари, тргнете ја од оган, додадете маргарин и повторно соединете сè.

Истурете го пудингот рамномерно врз кокосот, внимавајќи да не нарасне кокосот. Потоа пудингот оставете го да се излади на собна температура,па ставете го во фрижидер половина час. Изматете ја слатката павлака, па премачкајте ја преку изладениот пудинг.

Потоа пудингот пресечете го на еднакви ленти, а потоа лентите исечете ги на половина. Секоја лента извиткајте ја во полжав или сарма па дополнително валкајте ја во кокос. Слатката сарма чувајте ја во фрижидер до послужување.