Во последната недела од Велигденскиот пост, домаќинките веќе исцрпија многу идеи за подготовка на оброци и десерти на вода. Пронајдовме рецепт кој порано беше толку популарен, а потоа, со доаѓањето на нови кулинарски трендови, тој беше неправедно заборавен.
Тортата од гриз со цреши се прави без капки масло и без јајца, не е скапа и може да ја направат почетници во кујната.
Во основа, оваа торта е сува, но ако сакате сочни колачиња, можете да прелиете со шеќер и со сок од цреша.
Состојки:
200 гр брашно
100 гр гриз
150 гр шеќер
200 мл вода
10 лажици џем од кајсии
прашок за пециво
300 гр вишни
100 гр шеќер во прав
За прелив:
200 гр шеќер
100 мл вода
100 мл сок од цреши
Подготовка:
Истурете брашно, гриз и прашок за пециво во сад, а потоа додадете шеќер и комбинирајте сè. Потоа додадете вода и мешајте со миксер додека не добиете мазна смеса. Додадете го џемот, добро промешајте уште еднаш, па истурете во плех обложен со хартија за печење.
Печете на 180 степени десет минути, а потоа извадете ја тавата од рерна, посипете ги вишните на површината на тортата и вратете ја во рерна да се пече.
Кога тортата е готова, посипете ја со шеќер во прав и послужете ја.
Ако сакате сочни колачи, истурете шеќер, вода и сок од вишни во тава, па ставете да зоврие. Кога ќе се појави пена на површината, извадете ја тавата од шпоретот, а потоа истурете ја топла течност врз оладената торта и оставете ја да стои.
Пријатно!