среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Торта од палачинки на три начини: брз, едноставен и вкусен десерт кој сите го сакаат

Торта од палачинки на три начини: брз, едноставен и вкусен десерт кој сите го сакаат

Палачинките се дефинитивно еден од најпопуларните десерти во светот. Ги јадеме за појадок, вечера, како десерт, а ако ги наполниме со солен фил, може да бидат и совршен ручек.Постојат многу начини за нивна подготовка,од протеински палачинки, мини-палачинки, американски и јапонски палачинки до палачинки од банана. Ги сакаме на сите овие начини и секогаш сме среќни со некоја нова идеја. Потребни се само неколку минути за да се подготват,а во нив обично ужива целото семејство. Деновиве пробавме неколку различни колачи со палачинки и сме воодушевени!Тортата со палачинки е десерт на кој некако заборавивме,а сега кога повторно почнавме да ја правиме,не можеме да престанеме.

Подготовката е навистина едноставна,палачинките се печат како и обично – имаме и рецепт за најдобрите класични палачинки. Печените палачинки се премачкуваат со тенок слој крем и се редат една врз друга до саканата висина.Кремите и филовите доаѓаат во различни вкусови, а ние ви пренесуваме рецепти за три различни (наши омилени) торти.

Торта со палачинки Чизкејк

Состојки за микс за палачинки:

250 гр брашно
50 гр шеќер
85 гр стопен путер
прстофат сол
480 мл млеко
120 ml минерална вода
4 јајца
2 лажички екстракт од ванила
Состојки за кремот:

225 гр стопен путер
340 гр кондензирано млеко
225 гр крем сирење
2 лажички екстракт од ванила

Постапка:

Измешајте ги сите состојки за смесата за палачинки и печете тенки, рамномерни палачинки на средна температура

За кремот: измешајте ги путерот и кондензираното млеко неколку минути, потоа додадете го омекнатото крем сирење и потоа ванилата. Мешајте додека смесата целосно не се изедначи, без грутки.

За тортата: наредете ја тортата на голема чинија или даска. Поставете ја палачинката и намачкајте со тенок слој крем и повторете ја постапката додека не ги искористите сите палачинки. Оставете го колачот во фрижидер неколку часа да се стегне. Пред сервирање украсете со овошје по желба!

Чоколадна торта од палачинки

Состојки за микс за палачинки:

90 гр брашно
480 мл млеко
2 лажици какао во прав
45 g густина
65 гр шеќер
5 јајца
30 гр стопен путер
Состојки за кремот:

600 мл шлаг
30 гр какао во прав
10 гр бел шеќер
Состојки за чоколадниот прелив:

110 гр темно чоколадо
80 гр шлаг
Какао во прав

Постапка:

Измешајте ги сите состојки за смесата за палачинки и печете тенки,рамномерни палачинки на средна температура
За кремот: кремот и шеќерот измешајте ги 3-4 минути, измешајте како прашок, измешајте и ставете го во фрижидер.
За прелив: Загрејте го кремот на пареа, додадете го исечканото темно чоколадо и мешајте додека не се растопи, оставете да се излади.
За тортата: наредете ја тортата на голема чинија или даска. Поставете ја палачинката и премачкајте ја тенко со крем и повторете ја постапката додека не ги искористите сите палачинки. На крајот тортата прелијте ја со чоколаден прелив и оставете ја во фрижидер најмалку 1 час. Посипете со какао во прав за декорација. Послужете и уживајте!

Торта со палачинки Тирамису

Состојки за микс за палачинки:

250 гр брашно
50 гр шеќер
85 гр стопен путер
прстофат сол
480 мл млеко
120 ml минерална вода
4 јајца
2 лажички екстракт од ванила
Состојки за кремот Тирамису:

2 лажички инстант кафе или 2 лажици силно црно кафе
2 лажички топла вода
1 лажица рум
360 мл шлаг
120 гр шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
1 чаша маскарпоне
20 гр горчливo какао во прав
Состојки за украсен шлаг:

120 мл шлаг
1 лажица рум
2 лажици шеќер
1 лажичка какао во прав
Постапка:

Печете ги палачинките и оставете ги да се изладат.

Направете го кремот Тирамису; прво измешајте инстант кафе и топла вода, потоа додадете маскарпоне, па додадете шеќер и ванила. Во друг сад измешајте ги кремот и румот неколку минути, па соединете сè.

Врз секоја палачинка намачкајте по две лажици крем,размачкајте тенко и наредете го колачот со слој од палачинки и кремот Тирамису.Кога ќе стигнете до последната палачинка, прекријте ја целата торта уредно со украсниот шлаг што го измативте од кремот, румот, шеќерот и какаото и ставете ја тортата неколку часа во фрижидер.По желба посипете со шеќер во прав.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S’LAB Milano (@slabmilano)