Нежните фиданки на младиот спанаќ искористете ги за приготвување вкусни домашни пити. Во комбинација со свиленкасто тесто и сирење, тоа ќе биде вистинско гурманско задоволство.
Состојки:
За тестото:
• 250 г бело брашно
• 1/2 лажиче сол
• 160 мл вода
• 4 г сув квасец
За филот:
• 1 страк праз
• 300 г млад спанаќ
• 150 г овчо сирење
Приготвување:
Прво се меси тестото. Во сад се соединуваат брашното, солта и сувиот квасец, па се меша. Се додава водата и се меси мазно тесто. Се остава да отстои 5 мин.
Потоа се продолжува да се меси тестото уште 5 минута, додека стане мазно и еластично. Се става на набрашнета крпа, се прекрива со влажна крпа, па се остава да мирува 30 мин.
За тоа време се приготвува филот. Празот се чисти и се сечка на крукчиња, па се пржи на малку масло. Се става младиот спанаќ и се пржи додека овене. Јајцата се матат пенесто, па се соединуваат со милерамот, се додава пржениот и исцеден спанаќ и се меша.
Сирењето се сечка на коцки, моцарелата на листови.
Отстоеното тесто се сука во поголем круг. Плехот се обложува со хартија за печење и во него се става тестото, така што краевите на тестото ќе преминуваат преку рабовите на плехот.
Преку тестото се посипува 100 г овчо сирење, а потоа се нанесува филот од сирење и спанаќ. Краевите на тестото се превиткуваат кон средината и малку се туткаат.
Средишниот дел на филот се посипува со преостанатото овчо сирење и се распоредуваат листовите моцарела. Се пече во загреана рерна на 200°С, додека зарумени тестото.