Доколку не сте сигурни кој рецепт за баклава да го следите, еве го оригиналот. Трпезата за празници, слава, но и обичните денови не можат да замислат без овој десерт.
Состојки:
500 гр готови кори
1,5 чаши сурови ф’стаци
226 гр путер
60 мл масло
За шербет:
2 чаши вода
4 чаши шеќер
1 парче лимон
прстофат сол
Подготовка:
Прво направете го шербетот со мешање на сите состојки. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете уште 12-15 минути. Се лади на собна температура. Во мало тенчере растопете го путерот на тивок оган и додадете го маслото. Земете еден земјен сад и исечете ги листовите по него, а потоа подмачкајте го со мешавината од путер и масло. Во тавче за печење ставете половина од корите и секоја премачкајте ја со мешавината од путер. Ставете ги суровите ф’стаци и продолжете со редење на корите. Секоја од нив задолжително премачкајте ја со масло и путер. Исечете на дијаманти и печете 35-40 минути. Топлата баклава прелијте ја со шербетот.
Пријатно!