Неопходно е:
– 200 гр брашно
– 1 голема тиквичка
– 1/2 прашок за пециво
– 150 гр сирење
– 1 мал морков
– 1 пиперка
– 1 главица кромид
– малку гранули лук
– бибер, сол, сув зачин (количина по желба)
– 1 јајце (по избор)
– сецкан лист од јаглика
Подготовка: Тиквичките прво процедете ги, па посолете ги и почекајте да отстојат. Потоа исцедете ги. Додадете сечкан кромид, рендано сирење, рендан морков, сечкана пиперка, лук и сечкан лист магдонос. Додадете 200 гр брашно со прашок за пециво, сол и бибер. Изедначите.
Може да се печат во рерна или да се пржат во тава.
Oриз: На масло пропржете сечкан кромид и морков исечени на ситни коцки, додадете пиперка и додадете 50 гр измиен ориз.
Истурете вода да кисне во огништето 3:1. Посолете го оризот, додадете бибер и оставете да се динста околу 20 минути, додека течноста не испари.