вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Направете здраво кафе според рецептот на еден гастроентеролог

Направете здраво кафе според рецептот на еден гастроентеролог

Кафето може да биде исклучително здраво за вашето тело. Неодамнешни истражувања покажале дека кафето кое содржи антиоксиданти го забрзува метаболизмот и го намалува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес.

 

View this post on Instagram

 

For all the coffee ☕ fans singing the praises of your daily cup of espresso, this one’s for you. ‘Cause I’m going to be honest with y’all. I don’t see a reason to give up coffee. . There’s a surprising number of health benefits in coffee. For example, your morning cup of joe contains polyphenols that serve as prebiotics for the microbiota. Did y’all know that coffee is the biggest source ? of antioxidants in the Western diet right now? . Coffee itself isn’t the problem ?, but rather, it’s the garbage we add to it. Artificial sweeteners, dairy milk, sugar on sugar, syrups, more sugar–the list goes on and on. ? No wonder we’re hardly able to sit still and feel overstimulated ? before the clock even hits 9:00 AM. ? . Personally, I am a big fan of drinking black coffee, and since I’ve been converted, I haven’t looked back. But if straight java just doesn’t do it ?‍♀️ for you, then add a little stevia, monkfruit, or erythritol. Oh, and skip the dairy creamer, and add organic soy or oat milk ?. . I love spicing up my coffee with cinnamon, ginger, and turmeric, and for an extra punch ?, I add in some ashwaganda. . As a doc ?‍⚕️, let me inform y’all that some of you who suffer from caffeine sensitivity may benefit from skipping coffee, as caffeine contains a particular gene that causes digestive issues. If you’re concerned about this, consider cutting out ✂️ all caffeine from your diet for a week. . Otherwise, I’m generally not too opposed to caffeine. ? Fine–I love caffeine. While I was in medical school ?, coffee was more critical for my survival than I’d care to admit. . As a rule of thumb, however, don’t drink more than two ✌️ cups of coffee/day. Hydration is key, so drink plenty of water ? before, during, and after coffee consumption. . How do y’all like your coffee? I want to know! ??? . . . . . . #fiberfueled #guthealth #guthealthy #guthealthmatters #plantbased #plantbasednutrition #plantbaseddiet #vegan #vegetarian #coffee #soymilk #oatmilk #stevia #monkfruit #erythritol #cinnamon #ginger #turmeric #maca #ashwaganda

A post shared by Will Bulsiewicz MD MSCI (Dr B) (@theguthealthmd) on

И покрај тоа, знаеме дека кафето може да има и лоши ефекти, но еден гастроентеролог решил да сподели еден рецепт за здраво кафе кое има корисен ефект врз човечкото здравје. Тој вели дека покрај антиоксидантите, кафето содржи полифеноли кои се исклучително добри за цревата. Во своето кафе тој додава три зачини кои дополнително го зајакнуваат неговиот утрински пијалак – куркума, цимет и ѓумбир, а можете да додадете и млеко.

Ѓумбирот е полн со минерали и витамини и е одличен за варењето на храната. Некои истражувања покажале дека консумирањето ѓумбир може да го подобри согорувањето на калории и да го намали чувството на глад.

Циметот содржи антиоксиданти кои се одлични во борбата против дијабетес. Циметот е одлична замена за шеќерот затоа што му дава на кафето сладок вкус.

Куркумата е исклучително добра за здравјето на луѓето. Лековитите својства кои ги има можат да ја обноват мукозната мембрана на дебелото црево и е многу добар природен лек против гастритис, чиреви, депресија, деменција и многу други заболувања.