Од време на време, се објавуваат резултати од истражување кои покажуваат дека редовното консумирање кафе може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања. На пример, научниците од Германија во експеримент врз глувци покажаа дека кофеинот ја стимулира работата на протеинот П27 во митохондриите на срцевите клетки.
Овој протеин ги прави кардиомиоцитите (срцеви клетки) поотпорни на стрес и исхемија (состојба во која одредени ткива не добиваат доволно кислород од крвта) и штити од смрт.
Исто така, утврдено е дека и луѓето имаат протеини и треба да се продолжи со истражување за неговиот ефект врз организмот за да се добие покомпетентна слика.
Студиите врз луѓето покажаа корисни ефекти на кафето врз кардиоваскуларниот систем по миокарден инфаркт, што може да се објасни со антиоксидантни, антиинфламаторни својства на компонентите на овој пијалок, вазоконстриктивно (стеснување на луменот на крвните садови предизвикано од стегање – со зголемен крвен притисок , забавување на протокот на крв и забавување на протокот на крв). и проширување (ширење) на ефектите.
Научната литература укажува на тоа дека не постои врска помеѓу потрошувачката на кафе и зголемениот ризик од хипертензија. Но, постојат и други студии кои покажуваат дека пиењето повеќе од три шолји кафе на ден може да го зголеми развојот на тромбоемболичен мозочен удар кај мажите. Жените немале таква зависност. Покрај тоа, кај жените со нормален крвен притисок и ниво на холестерол, нормална телесна тежина и без дијабетес тип 2 кои конзумирале кафе, имале помал ризик од мозочен удар.
Свежо меленото и свежо подготвено кафе се покажа како најкорисно. Содржи неколку различни антиоксиданти кои позитивно влијаат на ѕидовите на крвните садови, метаболизмот на јаглени хидрати и масти. Особено, кафето содржи таков уникатен антиоксиданс како што е хлорогената киселина, што помага да се нормализираат нивото на гликоза и холестерол во крвта. Покрај тоа, хлорогената киселина, која го нормализира метаболизмот на мастите, е корисна за луѓето со дијабетес тип 2.
Кафето исто така содржи калиум и магнезиум, кои се неопходни за правилно функционирање на срцевиот мускул. Колку се посвежи печените зрна кафе, толку повеќе хлорогена киселина и други антиоксиданти содржат во нив.
Нутриционистите препорачуваат не повеќе од две чаши на ден од овој пијалок.