недела, 26. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Крцкаво лиснато тесто полно со неодолив фил: Рецепт за лесна торта што се топи во уста

Крцкаво лиснато тесто полно со неодолив фил: Рецепт за лесна торта што се топи во уста

Повеќето домаќинки користат лиснато тесто за да подготват колачи, паштети или триаголници полнети со сирење или џем.

Но, овој ефтин производ сега доби нова намена – може да се искористи и за правење фантастично вкусна торта полнета со лесен крем кој освојува и со вкус и со изглед.

Состојки:

250 гр смрзнато лиснато тесто
1 јајце
60 гр шеќер
Ванилин шеќер
Супена лажичка брашно
200 мл млеко
50 гр путер
200 мл слатка павлака
70 гр бадеми

Подготовка:
Извадете го лиснатото тесто во правоаголна форма, а потоа исечете го на ленти.

Ставете хартија за печење во плехот за печење, а потоа ставете го лиснато тесто. Бидете сигурни дека ќе направите место помеѓу тестото, за да не залепи за време на печењето.

Печете 10 минути на 200 степени.

Во сад изматете ги јајцето, шеќерот, брашното и ванилиниот шеќер, па истурете го млекото, промешајте добро и варете додека млекото не почне да врие. Потоа додадете 50 грама путер, измешајте добро, потоа тргнете го од оган, префрлете го во стаклен сад, покријте го со проѕирна фолија за истегнување и оставете да се излади.

Потоа изматете ја слатката павлака, па додајте лажица по лажица од филот и промешајте со миксер да се соединат павлаката и жолтиот фил.

Ставете хартија за печење на плех, нанесете тенок слој фил врз хартијата, па наредете 6 парчиња печено лиснато тесто. Нанесете тенок слој полнење со шпатула, а потоа ставете уште 5 стапчиња лиснато тесто над филот. Повторно нанесете го филот, над него наредете 4 стапчиња лиснато тесто, премачкајте ги со филот, па нанесете го филот од сите страни на тортата.

Потоа превртете ја целата торта во хартија за печење, ставете ја на плех за печење и чувајте ја во фрижидер неколку часа.

Кога тортата е цврста, одделете ја од хартијата за печење, посипете ја со бадемово снегулки и исечете ја на парчиња.

Пријатно!