вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Палачинки за кои сите ќе ве прашаат за рецепт: Трик кој помага тестото да остане меко и тенко

Палачинки за кои сите ќе ве прашаат за рецепт: Трик кој помага тестото да остане меко и тенко

Заборавете на млекото – го прави вашиот омилен десерт да биде жилав

Тенки и меки палачинки кои се совршено испечени и полнети, без ризик да бидат цврсти или да се кинат, не се секогаш лесни за правење.

Мајсторите за правење на овој десерт секогаш користат кисела вода, а ова е рецепт за палачинки кои секогаш успеваат, тенки се како хартија и нема да се кинат.

СОСТОЈКИ:

5 јајца
500гр брашно
400мл кисела вода
1 лажичка шеќер
Малку сол

Подготовка:

Јајцата изматете ги со миксер да се запенат, па додајте брашно и кисела вода и продолжете со матење. Пред крајот на матењето додадете шеќер и сол, убаво измешајте и оставете ја смесата да отстои десетина минути.

Загрејте ја ринглата, ставете ја тавата без масло и оставете ја да отстои на ринглата триесет секунди. Потоа истурете малку масло во тавата, додадете ја смесата за палачинки со кутлача, рамномерно распоредете ја на тавата и печете како и обично.

Ставете фил по желба и уживајте.