понеделник, 13. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Похувани палачинки со фил од компир

Похувани палачинки со фил од компир

Едноставно јадење од евтини состојки со фантастичен вкус. Похуваните палачинки се одличен предлог за ручек или вечера.

Палачинките се стар и евтин деликатес кој се јаде уште од дамнина. Порано се полнеле со шеќер или се премачкувале со џем, а денес има толку многу различни филови што не знаете кој да го изберете. Без разлика дали станува збор за солени или благи, тие се омилени на сите, а наш предлог денес се похувани палачинки полнети со пире од компири.

Потребни состојки:

3 јајца
1 лажичка шеќер
500 мл млеко
200 гр брашно
2 лажици сончогледово масло
сол

За филот:

900 гр компири
1 кромид
2 лажици маслиново масло
1 црвена бабура
младо кромитче
100 гр тврдо сирење
сол
бибер

За похувањето:

3 јајца
3 лажици брашно
презла
путер

Подготовка:

Компирите сварете ги, па процедете ги и изгмечете ги. Потоа на малку масло во тавче пропржете ситно сечкан кромид, а кога малку ќе омекне додадете сечкана пиперка. Зачинете со сол и бибер, па измешајте. Покријте и оставете да се готви уште 5-7 минути. Додадете ги во пирето заедно со сечкано младо кромитче и рендано сирење. Сè добро соединете.

Јајцата се изматате ги со прстофат сол и шеќер, па сипете млеко. Соединете и додадете брашно, па повторно изматете. На крајот додадете масло и соединете. Испржете ги палачинките.

Ставете го филот врз секоја палачинка и виткајте ги (како на видеото подолу). Правете така додека не ја потрошите целата смеса.

Изматете ги јајцата и додадете го брашното, па соединете. Во друг сад ставете презла. Валкајте ги палачинките во јајца со брашно, па во презла. Пржете ги во растопен путер.

извор: kajgana.mk