среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Од внатре МЕКИ И СОЧНИ, од надвор крцкави: Заменете една состојка кога правите ПАЛАЧИНКИ и ќе бидат повкусни од кога било!

Од внатре МЕКИ И СОЧНИ, од надвор крцкави: Заменете една состојка кога правите ПАЛАЧИНКИ и ќе бидат повкусни од кога било!

Сите сакаме палачинки!

Сепак, постои една тајна, едноставна состојка која ќе ги направи палачинките неверојатно вкусни.

Доколку сте мајстор во нивното подготвување, секако можете да се обидете да ја додадете оваа тајна состојка во вашиот добро проверен рецепт и да видите колку тоа ќе им го промени вкусот. Не е лошо да се додаде дека е прилично евтинa.

Таа тајна состојка е маснотиите од сланина.

Токму оваа маст е „тајната“ состојка која ќе го подобри вкусот на палачинките и ќе ги направи најдобри досега.

Како да ги зачувате мастите по печењето?

Едноставно пропржете ја сланината на маснотии во тава. Потоа извадете ја пржената сланина и оставете ја тавата малку да се излади, околу 30 минути.

Подгответе тегла или сад во кој ќе ја цедите маснотијата преку цедалка, за да избегнете изгорени парчиња сланина.

Кога маснотијата ќе се стврдне и олади, затворете ја теглата. Потоа чувајте ја маснотијата во фрижидер (може да остане долго, практично додека не ја потрошите).

Следно, направете ги палачинките.

Загрејте ја тавата. Наместо да ја премачкате тавата со масло или путер, додадете маснотии од сланина. Пржете ги палачинките како и обично. Палачинките се меки и сочни внатре, крцкави на работ и пред се вкусни. Пополнете по желба и уживајте!