вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Регион

Маските се задолжителни на одредени места и во наредните 14 дена: Во Црна Гора продолжени мерките против Ковид-19

Маските се задолжителни на одредени места и во наредните 14 дена: Во Црна Гора продолжени мерките против Ковид-19
фото: Nikola Tomić

Епидемиолошките мерки, задолжително носење заштитни маски во здравствените установи, колективните центри и јавните превозни средства, аеродромите, продавниците, аптеките, бензинските пумпи, се продолжени за следните 14 дена во Црна Гора, соопшти Институтот за јавно здравје (ЈЛЗ).

Ваквата одлука, се наведува, е донесена во согласност со моменталната епидемиолошка состојба, а врз основа на сеопфатна анализа на бројот на новозаболени и епидемиолошки показатели, што беше разгледана од Работната група за контрола, превенција и сузбивање на Заразна болест COVID19.

– Имајте предвид дека актуелните мерки се: задолжително носење заштитни маски во здравствени установи, колективни центри и јавни превозни средства, задолжително носење заштитни маски во сите институции на јавната администрација, во објекти од витално значење: продавници за храна, аптеки и бензин. станици, задолжително носење заштитни маски на аеродромите, железничките и автобуските станици – се наведува во соопштението.